Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Auteur Topic: #0UV# bij voorsein zonder cijferbord  (gelezen 1498 keer)

henksmaak

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 20
#0UV# bij voorsein zonder cijferbord
« Gepost op: 28 september 2019, 16:20 »
Goedendag,

In de situatie die ik na wil bootsen heb ik te maken met een stukje enkelspoor met 2 verschillende snelheden per richting. De ene richting op is 100, de andere richting 80. Omdat deze overgang ongeveer bij een sein ligt heb ik om dit te simuleren geprobeerd het sein op alle linken een 80 beperking te geven, en de baanvaksnelheid op 100 te houden.

Het sein (nr 134) zelf zal nooit groen-8 kunnen geven, aangezien het volgende sein altijd een 40 beperking oplegt. Het sein is dan dus ook altijd ofwel geel-4, ofwel geel, ofwel rood. Het voorsein voor sein 134 (een zonder cijferbord) geeft nu echter altijd geel aan, ondanks dat ik dit sein de optie #0UV# heb gegeven. Als ik het voorsein verander door een variant met cijferbord werkt het ineens wel met deze optie.

Voor de duidelijkheid kort samengevat, de bedoeling is dat het voorsein alleen geel geeft als sein 134 rood is, en als sein 134 geel/geel-4 toont het gewoon groen is, ondanks dat het sein een 80 beperking afdwingt (dit wordt immers eigenlijk al afgedwongen door een bordje met 8). Dit werkt prima voor een voorsein met cijferbord, alleen niet voor eentje zonder.

Hopelijk kunnen jullie me hiermee helpen!
henksmaak

Joopiejj

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 64
Re: #0UV# bij voorsein zonder cijferbord
« Reactie #1 Gepost op: 29 september 2019, 08:54 »
Een voorsein toont geel als het volgende sein rood is of een snelheidsbeperking geeft. Dus als je een voorsein hebt en je sein 134 geeft een snelheidsbeperking dan kan een voorsein zonder cijferbord nooit groen zijn.

henksmaak

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 20
Re: #0UV# bij voorsein zonder cijferbord
« Reactie #2 Gepost op: 29 september 2019, 09:26 »
En daarvoor heb ik hem dus de code #0UV# gegeven (groen ipv geel+cijfer) en dit werkt op een sein met cijferbord, maar niet op een sein zonder cijferbord.

Nou snap ik dat het misschien daarom niet werkt, maar in principe lijkt het ne toch dat dat sein 'intern' gewoon geel-8 laat zien en alleen 'extern' geel?

TjoeTjoe

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Berichten: 499
Re: #0UV# bij voorsein zonder cijferbord
« Reactie #3 Gepost op: 29 september 2019, 10:53 »
Henk,

Ik heb hier gisteravond mee zitten testen. Beide situaties nagebootst en hetzelfde bevonden.
Hoop hier in de loop van de dag op terug te kunnen komen.
De oorzaak is in ieder geval dat voorseinen zonder cijferbak niet de mogelijkheid hebben voor geavanceerde seinopvolging.

Later meer

TjoeTjoe

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Berichten: 499
Re: #0UV# bij voorsein zonder cijferbord
« Reactie #4 Gepost op: 29 september 2019, 18:25 »
Zoals gezegd:
in de huidige scripts is het voor voorseinen zonder cijferbak niet mogelijk om geavanceerde seinopvolging toe te passen. Ik zal er in het verleden een hele goede reden voor gehad hebben om dat niet toe te laten. Waarschijnlijke reden is dat een voorsein zonder cijferbak nooit gevolgd kan worden door een sein dat een seinbeeld groen knipper (+cijfer) kan tonen.
De functionaliteit van geavanceerde seinopvolging voor de voorseinen zonder cijferbak is inmiddels aangezet, en voor mezelf heb ik al kunnen vaststellen dat de door u gewenste opvolging nu werkt.

Nu had ik u willen redden/adviseren om op de seinen waar de snelheden van 80 km/h zijn geconfigureerd de (ongedocumenteerde) optie #PS80# in te stellen. (PS=Plaatselijke Snelheid) .
Deze optie heb ik ooit eens ingebouwd voor de routebouwer van de route Kennemerland.
Gelukkig was ik zo wijs om eerst eens te bootsen of dit zou gaan werken, en helaas moest ik hier constateren dat er een tekortkoming in het script zit. Ook dat is inmiddels verholpen, maar gaat u nu niet helpen.

Het doel van deze optie is ervoor zorgen dat alle snelheidsbeperkingen op het sein gelijk of hoger aan de plaatselijke snelheid (in uw voorbeeld 80 km/h) niet het seinbeeld groen knipper (+cijfer) geven, maar gewoon groen.
Het effect daarvan is weer dat aan het voorliggende sein niet doorgegeven wordt dat er een snelheidsbeperking op het sein geldt. Ofwel, in uw geval zal het voorsein ook gewoon groen tonen in plaats van bijvoorbeeld Geel 8.

Momenteel is het zo dat seinen waarop snelheidsbeperkingen zijn geconfigureerd, in het geval dat er een seinbeeld Geel , Geel+Cijfer of Geel Cijfer Knipper wordt getoond, altijd naar de voorliggende seinen doen alsof zij het seinbeeld Groen Knipper (+cijfer) tonen. Dat had u zelf ook al ontdekt, anders zou u de code #0UV# niet hebben toegepast.
Is een heel technisch verhaal om uit te leggen waarvoor dat nodig is, laat ik dus even weg.
Dit levert in het geval van het seinbeeld Geel wel een probleem op, en dat is dat de opvolging Geel-Geel middels optie "#0DD" in dergelijke situaties niet werkt. Ook daaraan wordt gewerkt.

Op dit moment zijn we erg druk met het voorbereiden van versie 4.0 van het seinen pakket.
Diverse noodzakelijke aanpassingen om nieuwe functionaliteit aan de nieuwe versie van het pakket toe te voegen, verhinderen mij momenteel om een patch voor uw probleem uit te brengen.

Enige geduld is nu dus helaas nodig, maar u kunt ervan uitgaan dat uw situatie met versie 4.0 zal gaan werken

henksmaak

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 20
Re: #0UV# bij voorsein zonder cijferbord
« Reactie #5 Gepost op: 29 september 2019, 18:40 »
Helemaal top. Bedankt voor de reactie.

Dat #0DD# niet werkt was ik ook al achtergekomen samen met DanielSyntus inderdaad. Dit betreffende sein heeft namelijk zo'n geel-geel schakeling ;)

Ik wacht op het seinen pakket v4. Bedankt voor alle tijd en moeite die jullie in dit prachtige pakket stoppen!