Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Auteur Topic: Codes seinen opvolging  (gelezen 292 keer)

MarcoG93

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Codes seinen opvolging
« Gepost op: 28 mei 2020, 12:56 »
Hallo iedereen,

Ik heb een aantal topics gelezen met de codes voor sein opvolging
maar ik kom er niet uit.
Ook via de handleiding snap ik het niet.
Kan iemand mij stap voor stap uitleggen hoe het werkt?

Groetjes! Marco

rommy136

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Berichten: 126
Re: Codes seinen opvolging
« Reactie #1 Gepost op: 29 mei 2020, 06:39 »
Hoi Marco,

Ik neem aan dat je de handleiding helemaal doorgespit hebt van het seinenpakket waarin het stap voor stap uitgelegd wordt?

Affijn, ik ga hieronder proberen het uit te leggen.
De normale seinopvolging die we in Nederland kennen is Groen (A) -> Geel (B) -> Rood (C). Hierbij zegt het groene sein dat je mag doorrijden met de snelheid die ter plaatse geldt, zegt het gele sein: Afremmen naar 40 of minder om voor het volgende sein dat mogelijk stop toont, op tijd te kunnen stoppen, en zegt het rode sein: stoppen voor het sein. Ik heb hierbij de seinbenaming in haakjes erachter gezet. Het groene sein heet dus A, het gele sein heet dus B  en het rode sein heet nu C.

In sein A mag je alleen groen seinbeeld geven, als de afstand tussen sein B en C groot genoeg is om de trein veilig tot stilstand te kunnen brengen. In Nederland zijn er daarnaast ook diverse situaties waarbij de afstand tussen sein B en C onvoldoende is om van de maximum daar geldende snelheid tot stilstand te komen. We laten om die reden de trein alvast remmen bij sein A naar een snelheid die laag genoeg is dat de trein kan stoppen voor sein C. Om dit ook duidelijk te krijgen aan de machinist dat hij/zij al bij sein A moet gaan remmen, passen we ook het seinbeeld aan van sein A. Dit seinbeeld wordt gekozen na aanleiding van de afstand tussen sein B en C. Zit er weinig afstand tussen geven we bijvoorbeeld een Geel -4 (Afremmen naar 40 km/u) in sein A, mocht er nog grote afstand zijn (maar onvoldoende voor groen geel rood opvolging), geven we in sein A bijvoorbeeld geel - 8 (afremmen naar 80 km/u).

Een voorbeeldcode is de volgende: #0DK# en zal hieronder even uitleggen hoe en wat:
- De # geeft het begin en einde van de seincode aan. Zeer belangrijk om dus goed te plaatsen.
- #0DK# = De 0 geeft aan dat het hier voor alle seinlinks achter het sein geldt. Als je bijvoorbeeld 2 doellinks hebt kun je met dit getal dus ook een link specifieke seinopvolging geven.
- #0DK#: De D heeft in dit geval aan het seinbeeld wat het volgende sein heeft, wil de code actief worden. In dit geval is het de D dus geel seinbeeld. Deze opvolging wordt dus alleen actief als het volgende sein Geel toont.
- #0DK#: De K geeft in dit geval aan dat wanneer het volgende sein dus seinbeeld D (Geel) toont, dat het sein hier seinbeeld K (Geel - 8) moet gaan tonen.

Belangrijk is dat je de code invult in het sein wat in dit geval de Geel - 8 moet gaan tonen. Dus in dit voorbeeld vul je dan #0DK# in bij sein A, waarop sein A dus Geel 8 in plaats van Groen gaat tonen, wanneer het volgende sein op geel staat.

Is het zo een stukje duidelijker?

MVg Rommy


MarcoG93

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Re: Codes seinen opvolging
« Reactie #2 Gepost op: 29 mei 2020, 10:13 »
Helemaal duidelijk!
En in die lijst met codes begin je met de verticale en dan horizontale?

rommy136

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Berichten: 126
Re: Codes seinen opvolging
« Reactie #3 Gepost op: 29 mei 2020, 13:05 »
Hoi,

De eerste letter(s) (D in mijn voorbeeld) neem je van de verticale balk. Dat is het seinbeeld wat het volgende seinbeeld geeft (in mijn voorbeeld geel).
De volgende letter(s) (K in mijn voorbeeld) neem je van de horizontale balk. Dit is het sein wat een ander seinbeeld moet gaan geven. (In mijn geval Geel 8).

Mvg Rommy